Ett besök på Dahlbogården

feb 28, 2025 | Nyheter

Från hästgård till restaurang och mötesplats mitt i naturen. Vi har besökt Dahlbogården som kommer att vara utställare på Alingsåsdagarna.
– Vi vill att fler ska hitta hit, säger Maria Oscott.

I utkanten av Alingsås, närmare bestämt Hol, ligger Dahlbogården som har en lång och anrik historia. Gården är från mitten av 1650-talet och har sedan dess haft många ägare, men sedan 1945 tillhör den samma familj.

– Vi är en familjegård där det har bedrivits lantbruk sedan min farfar köpte gården, säger Maria Oscott som är delägare av Dahlbogården.

Maria är född och uppvuxen på Dahlbogården och är den tredje generationen som driver stället. Hennes farfar Bertil bedrev hästuppfödning  och när pappa Berth tog över blev det fokus på mjölkkor och skogsbruk. På 90-talet startade mamma Ewa också upp kaféverksamhet i den stora byggnaden som tidigare hade varit stall och svinstia.

Maria flyttade tillbaka till gården 2010 och för fem år öppnade hon upp restaurangverksamhet – och under dessa åren har hon förvandlat Dahlbogården till en mötesplats med olika typer av upplevelser.

– Jag har bott på andra ställen tidigare, men när jag flyttade tillbaka började idéerna sakta att väckas. Jag ville utveckla gården och ta nästa steg. Min farfar och min pappa hade sina inriktningar, jag vill ha mina, säger Maria och fortsätter:

– Vi vill försöka växa hållbart och lyssnar på vad gästerna vill ha. Vi ska bygga något som vi är stolta över och det är bland annat riktigt bra mat i en fantastiskt mysig miljö.

Utöver restaurangverksamheten arrangerar Dahlbogården fester, konferenser och bröllop. Ovanför restaurangen finns ett inrett loft som rymmer upp till 80 personer och man erbjuder boende i sitt boutiquehotell eller i glampingtält. På gården finns även en sjö där man kan bada, en gårdspub och butiken Magasin La Boîte som har en mix av vintage och modern inredning.

– Det är mycket fokus på natur och trädgård. Vi har naturupplevelser och femkamper som riktar sig till alla – från familjer och kompisgäng till företag. Dessutom utgår en ny etapp av Gotaleden från Dahlbogården till Vårgårda och det är positivt för oss.   

Hur vill ni att besökare ska känna när de kommer hit?
Vi vill att alla ska känna sig välkomna hit. Man ska verkligen känna att man trivs och kan koppla av i den här miljön. Man kan ta en påtår till kaffet medan barnen springer omkring i trädgården. Man ska inte rusa härifrån.

Välrenommerad kökschef

Vi kommer dit på en fredag. Det är full fart i köket och mycket folk väntas till lunch, mycket på grund av fisk- och skaldjurssoppan som blivit en paradrätt.

– Den har blivit så populär att den numera heter Dahlbogårdens fisk- och skaldjurssoppa, säger Jonas Runnberg som är kökschef på heltid.

Jonas är från Stockholm och har jobbat i restaurangbranschen i 30 år, med fisk och skaldjur som specialitet. Efter att ha drivit restaurang i Danmark och jobbat på Restaurang Gabriel i Feskekörka i Göteborg flyttade han med familjen till Alingsås.

– Sedan hittade jag hit för tre år sedan och det passar mig väldigt bra. Men det är också en stor skillnad. Det här är en gårdsrestaurang som ligger lite gömd, men vi är under uppbyggnad och försöker hitta vägar och medel för att folk ska komma hit, säger han och fortsätter:

– Vi vill hela tiden utveckla verksamheten med företagsevent och andra kringaktiviteter. Det ska finnas något mer än att käka och vi vill erbjuda hela registret med frukost, lunch och middag.

Bredvid köket tar flera pokaler plats på en hylla. Det är priserna som Jonas Runnberg vunnit från Göteborgsmästerskapen i ostronöppning.

– Ostronöppning är världens äldsta matlagningstävling. Man ska öppna 30 ostron så snabbt som möjligt och lägga upp dem på ett estetiskt sätt. Men efter att ha vunnit tävlingen tre år i rad kände jag att det fick räcka, säger Jonas med ett leende.

Och vad är hemligheten med Dahlbogårdens fisk- och skaldjurssoppa?
– Jag gillar höga smaker. Det ska vara på gränsen till för hög smak. Soppan är perfekt om någon tycker att den är för salt och alla andra älskar den. Mer än så får ni inte veta…

Utställare på Alingsåsdagarna

Johanna Nordlund har varit restaurangchef på på Dahlbogården sedan förra året. I april kommer hon att vara på plats i Dahlbogårdens monter under Alingsåsdagarna.

Det känns jättekul att få visa upp det vi erbjuder och finnas med i ett större sammanhang. Det är värdefullt med samarbeten och att jobba tillsammans med andra aktörer för att skapa erbjudanden och få företag och besökare att komma hit. Jag ser fram emot att nätverka med andra aktörer och visa att vi finns, säger Johanna.

Vad kommer ni att göra under mässan?
– I vår monter kommer vi att visa upp bilder och berätta om vår verksamhet. Sedan planerar vi också att man ska kunna öppna och köpa ostron hos oss, plus att vi kommer att arrangera någon typ av tävling.

Vad är ert mål med Alingsåsdagarna?
– Vi har tre saker som vi ska fokusera på. Vi vill visa upp oss för företag när det kommer till konferenser i vår vackra miljö. Sedan vill också visa upp oss som en bröllopsplats och att vi är en plats för livets alla firanden och händelser. Allt från att äta lunch till att arrangera namngivningskalas och minnesstunder. Vi vill erbjuda en bra upplevelse oavsett varför du kommer till Dahlbogården.

Under de senaste åren har Dahlbogården utvecklats till en helhetsupplevelse där det finns något för alla. Maria Oscott hoppas att hennes familj fortsätter att driva gården i framtiden.

– Min dröm och vision är att mina barn ska fortsätta att driva gården så småningom. Jag vill att Dahlbogården ska fortsätta att leva och jag kommer att driva det här så länge jag orkar. Mina föräldrar är fortfarande med i verksamheten och alla som jobbar här är som en familj. Det vill jag förmedla, avslutar Maria Oscott.

Fler nyheter

”Det är viktigt att handla lokalt”

”Det är viktigt att handla lokalt”

Under Alingsåsdagarna kommer Lasse Hammar, känd fotograf och ordförande i Företagarna, att hålla i föreläsningar med bilder från sin tid som fotograf på 70-talet.

Över 70 företag anmälda

Över 70 företag anmälda

Med en månad kvar till Alingsåsdagarna har över 70 företag anmält sig. Här är en lista på alla branscher och utställare som kommer till mässan.